Wednesday, October 3, 2012

Sape suruh tiru ==''

Assalamualaikum  

CC: http://www.niu.edu/writingtutorial/style/plagiarism01.html
Tadi tengah godek-godek file lama kat dalam komputer sebab nak buang apa yang patut. Benda-benda SPM yang dah dekat setahun habis. Movie-movie yang download tak nak tengok. Macam-macamlah. Banyak sangat. Pastu terjumpa pulak la resume nak apply scholarship. Pastu teringat satu benda yang tak boleh lupa.

Cadang-cadang nak apply engineering. Pastu selidik punya selidik start dari sebelum SPM sampai habis SPM. Macam dah boleh hafal semua ayat dia. Then, waktu tulih resume tu ayat memang sedap tak payah nak cakap la kan.

Bila da siap pakcik mintak nak check. Ingatkan nak check grammar biar jela. Tiba-tiba dia bukak google. Dia suruh tengok kejap apa dia nak buat. Dia pun copy la satu ayat yang aku tulih tu. Then, dia paste and google. Sekali keluar satu laman web ayat dia macam aku copy. Waktu tu sakit hati jugakla.

Memang la aku copy tapi dari blog orang. Aku copy sebab berpegangkan prinsip kalau tak boleh buat sesuatu yang baik, tiru je benda baik tu. Agaknya silap apply kot. Baru aku sedar yang tuan blog tu tulis resume pun main copy paste dari Internet je.

Pakcik aku marah la sebab main copy paste je. Kalau buat kat universiti macam ni memang lingkuplah masa depan. Habis setakat tu. Bila masuk universiti pulak lecturer warning yang dorang ada alat nak check ketulenan sesuatu assignment tu. Nak tak nak kena percaya lah kan. Dengan highlight satu ayat then google pun dah dapat trace apa lagi pakai copy semua buat hak milik sendiri.

Nak copy boleh tapi kena buat citation nak bagitau dari mana sumber yang kita ambik benda tu. Kalau tak pemilik benda tu ada hak nak saman kita. Contoh la, kita ni rajin cari bahan lah konon then ambik info dari buku-buku yang Professor dari overseas tulih, then lecturer dapat trace yang kita cuba menipu. Kita akan kena saman dengan Professor penulis buku tu tak? Mesti la tak.

Tapi..tak selamat jugak. Lecturer dapat trace kau menipu tak kan la dia nak bagi fullmark lagi. Silap-silap hari bulan dapat markah kesian je, tu pun, kalau berjaya meraih simpati. Jadi, nak ambik info dari mana-mana pun silakan tapi tolongla letak sumber. Letak citation tu. Dijamin selamat. Menipu kan tak baik. Kalau pernah buat tu silalah bertaubat cepat-cepat. 

Terima kasih bagi pinjam gambar cantik :)

8 comments:

Ridzwan Mohamed said...

skrg ni dah mcm x blh nak elak dr copy paste

Cik Nas :) said...

@Ridzwan Mohamed boleh nak copy paste tpi buat la citation..nnti kecik hati pnulis asl.. :p

missina said...

Ermm mcm entri akak pun penah kene copy..dpt trace sbb dia peminat tulisn akak kot..sbb referer dr blog dia..pdhal dia tk letak pun dia amik entri tu dr blog akak...huhu

Cik Nas :) said...

@missina mcm tu pulak..btw kite pun minat dgn pnulisan sis :3

pha is said...

ari tu masa resume untuk kelas BI pon pha is copy past jugak.. tapi tukar ayat sikit2 la.. heheh

Cik Nas :) said...

@pha is haha :D sama je kita :)

NJihe.am said...

letak widget pengesan 'copy', letak copyright pada setiap yang kita tulis di blog, dan jangan lupa 'credit' pada penulis asal artikel. http://studioous.blogspot.com/

Cik Nas :) said...

@NJihe.am

baru tau ada widget pengesan copy :)