Friday, October 5, 2012

Derma laptop :D

Assalamualaikum 
CC: http://computer.howstuffworks.com/hard-disk.htm

Kali ni aku nak ajar macam mana cara yang paling sesuai nak derma laptop. Almaklumlah kadang-kadang dalam satu rumah ada sampai 2, 3 bijik laptop padahal nak pakai sorang je pun. So, bila dah banyak komputer ni hati pun mula la jadi baik. Nak derma kat orang yang memerlukan. Boleh...silakan, mana la tau dengan laptop yang korang dermakan, orang yang dapat tu buat blog dakwah ke vlog yang ajak orang buat baik ke..Kan dah dapat pahala berlipat ganda.

Ni in case dah banyak laptop la. Jangan pulak ada laptop satu lepas tu dah derma kat orang mintak mak abah beli baru pulak. Niat tak menghalalkan cara. Kot-kot la elaun terkumpul banyak, beli laptop baru, nak simpan banyak-banyak buat apa kan? Buat semak je. Diharuskan menderma.

Bila nak derma tu jangan terus bagi pulak. Time nak bagi tu, silalah ambik hard disk yang ada dalam laptop tu. Beli hard disk baru untuk masukkan dalam laptop tu. Ni la cara yang paling sesuai dan selamat. Hard disk baru murah je pun. Jangan nak kedekut duit sangat.

Kenapa kena ambik hard disk tu..?? Boleh je format. Memang la boleh format lepas tu nampak macam baru. Jangan tertipu tau. Maklumat yang hilang tu bukan hilang betul pun. Ada cara nak dapatkan balik. Macam mana kalau orang godek-godek lepas tu dapat balik maklumat-maklumat sensitip kau. Haa..kan dah segan. Prevention is better than cure. Nak mana satu? Belanja sikit or dapat malu. Kau kan bijak, pandai-pandai la fikir.

Terima kasih bagi pinjam gambar cantik :)

6 comments:

missina said...

Nak bukak amik hardisk pun tak tau..heee..

Cik Nas :) said...

@missina bawak la pegi kedai :)

pha is said...

owh.. boleh recover balik erkk..? x tahu plak...

Cik Nas :) said...

@pha is Hurmm..tula..Nas pun baru tau je..tpi klau da terror mcm2 bleh buat..tak mustahil la :D

D i n said...

betul tu maklumat yg dah delete bukannya didelete dgn sebetul betulnya masih boleh diakses bahaya :)

Cik Nas :) said...

@D i n Nas pun baru je tau..tpi klau dpt Nas, untungla org tu..smua mklumat slmat sbb tak tau cne nak cri blik maklumat yg hilang :p