Monday, October 1, 2012

Handphone waktu exam..??

Assalamualaikum 

CC: http://i-berjaya.blogspot.com/2012/07/kewujudan-pelbagai-konflik.html
Esok, final exam akan bermula. Yeay!! *tipu. Straight to the point. Tulis hari ni just nak ingatkan kepada calon-calon final exam supaya jangan menipu. Menipu waktu jawab exam. Zaman sekarang, orang pakai henfon nak menipu.

Macam mana..?? Smartphone kan boleh google. Kat sekolah, universiti mostly ada Wi-Fi kan..?? Or mesej waktu dalam dewan exam ke tak pun call pensyarah tanya jawapan. Boleh ke..?? Entah tak pernah buat. =='' 

Macam ni lah..lecture tak pernah ponteng, baca buku siang malam, now masa untuk berdoa banyak-banyak kepada Allah supaya lecturer lembut hati time tanda kertas kita. Biar jawapan yang sikit nampak banyak. Apapun yakinlah Allah tak kan menguji kita dengan sesuatu melainkan kita mampu menghadapinya.

Bak kata lecturer, lebih baik fail daripada menipu. Kalau tak kena tangkap oke lah kan, kalau kena tangkap jangan harap nak buat law lagi. Next, kalau tak kena tangkap, nanti bila dah kerja and beranak pinak nanti semua hasil tu lahir dari hasil tipu dalam exam. Agak-agak berkat tak.

Apapun yang jadi lepas ni, mesti ada hikmah disebalik tu. Kalau kita dah usaha insyaallah kita mampu jawab soalan tu nanti. Yang penting mindset. Think positive, sure we can do it :) Tak perlu bawak toyol masuk waktu exam nanti. Insyaallah usahalah yang akan jadi toyol kita waktu dalam dewan lagi.

P/s : Henfon canggih-canggih sila simpan elok2 :) Tak perlu nak jadikan henfon tu sebagai alat buat jahat time exam. All da best and do pray for me :D

Pinjam gambar tau. Gambar hiasan semata-mata :)

6 comments:

D i n said...

kejujuran itu penting hehe

Cik Nas :) said...

@D i n sangat penting :D klau buat salah, rasa bersalah tu akan follow kita seumur hdup.. :)

Aesya Zealous said...

kalau jujur insyaallah berkat. kalau meniru nanti hati xtenang je sepanjang kan?

Cik Nas :) said...

@Aesya Zealous betul tu..dah la sangkut paut dengan masa depan :)

missina said...

zaman akak dulu tulis nota kt kain skolah,,hee,,tp akak tk penah buatla,,;)

Cik Nas :) said...

@missina Haha :D zaman dah moden kak..pakai pakcik google senang sikit..yeke..?? haha..taktau la..nas tak pandai nak menipu..cpat kantoi :p baik jgn cuba..